Geschiedenis

Marc Huynen bezocht, met zijn echtgenote, in 1988 Finland. Bij de toeristische documentatie die hij ontving zat een originele kaart van het land. Daarop ontdekte hij kerken met de aanduiding ,,open’’. Hij won inlichtingen in en kwam tot de vaststelling dat die idee ook al in Engeland was ingeburgerd.

Hun ,,Open Churches Trust’’ publiceert een overzicht van de open kerken, 11.000 van de 16.000 bestaande. Van elke kerk wordt een beknopte beschrijving gegeven, plus een beeld van het gebouw en de situering op kaart. Een dergelijk netwerk van open kerken bleek nog in andere landen te bestaan maar niet in België.

Marc Huynen verzamelde daarop rondom zich enkele figuren met uiteenlopende professionele en filosofische achtergrond, maar allen met een gemeenschappelijke interesse : kerken blijven te vaak op slot en die willen we openstellen. Zo komen ze tegemoet aan het verlangen van velen, ongeacht hun overtuiging. Mensen willen er op bezoek kunnen gaan, om redenen van spirituele of culturele aard, of gewoon uit nieuwsgierigheid. Aan de lancering van het project namen uiteindelijk mensen deel uit de sectoren cultuur, rechten, politiek, religie, communicatie, management,… Allen deelden de overtuiging dat onze kerken meer bekendheid verdienen en dat ze opnieuw gastvrij zullen worden.